op Uncategorized, Voedselstromen

In het machtsspel tussen Oost en West, dat zich op dit moment focust op de Oekraïne, wordt recentelijk weer het middel van de boycot ingezet. De VS en EU beginnen met economische sancties waarna Poetin terug slaat. Obama en de EU boycotten producten uit Rusland en Rusland boycot de invoer van agrarische producten uit de Europese Unie, Amerika, Australië, Canada en Noorwegen. Paprika en kaas worden ingezet als politiek middel. Deze sancties zijn overigens niet alleen vervelend voor ons maar ook voor de Russen zelf. Door de sancties worden producten schaars en zal de prijs ervan waarschijnlijk stijgen. Wat voor gevolgen hebben dit soort sancties? Wat voor gevolgen heeft dit ‘gepest’ voor onze Nederlandse export, voor onze boeren en de al geproduceerde hoeveelheden groenten, fruit en vlees? Hoeveel exporteren we eigenlijk naar het buitenland en dan specifiek naar Rusland?

NRCQ geeft aan dat “De impact van de Russische boycot van agrarische producten in eerste instantie lijkt mee te vallen voor Nederland. Het CBS berekende dat dit slechts direct van invloed is op 0,1 procent van de totale Nederlandse goederenexport”. Maar deze goederen waren in 2013 in totaal wel 527 miljoen euro waard. 50% hiervan bestond uit zuivelproducten ( bron CBS). Het overgrote deel van deze export wordt hier geproduceerd en de rest wordt doorgevoerd. Wat betreft de Nederlandse productie gaat het met name om kaas, appels en vooral peren, tomaten, aardappelen, kip, wortels en vergeet ook de ui en de knoflook niet.

Waarde uitvoer naar Rusland van in 2014 geboycotte goederen, 2013 Bron: CBS

Waarde uitvoer naar Rusland van in 2014 geboycotte goederen, 2013
Bron: CBS

De gevolgen : de vraag neemt af en dus daalt de prijs. Wat natuurlijk fijn is voor de consument, maar zeer pijnlijk voor de producent. Zij willen zelfs de voorraad gaan doordraaien; vernietigen dus. Om zo de prijs kunstmatig hoog te houden om de verliezen die ze leiden te verkleinen. De vraag weer doen laten toenemen kan bijdragen, maar makkelijk is het niet.
Wellicht kan een het nationaal menu van NRCQ uitkomst bieden; een menu gevuld met een afgewogen hoeveelheid van geboycotte producten.

Recept nationaal menu van  culinair journalist, Mark Steketee.

Recept nationaal menu van culinair journalist, Mark Steketee.

Mark Steketee, culinair journalist deed een voorzet: Filet de porc farci aux poires et au fromage, maar dan dus wel met Nederlandse ingrediënten.

Maar wat als Poetin de gaskraan naar het Westen dichtdraait. Het gas dat wij juist gebruiken voor het verwarmen van onze kassen. Dit zal dan juist weer negatieve effecten hebben op onze productie.

Dit steekspel met het gebruik van voedsel als pressiemiddel is natuurlijk niet nieuw. Sinds er steden zijn was het omsingelen en uithongeren van de tegenstander een van de effectiefste manieren om een stad in handen te krijgen.
Voedsel is immers toch nog altijd een van onze eerste levensbehoeftes, al staan we daar in Nederland niet dagelijks meer bij stil. Een kinderachtig steekspel maar wel effectief dus.
In het geval van de boycot is het treurig dat de pressie met name economische gevolgen heeft en voornamelijk de mensen die niets met het conflict zelf te maken hebben raakt; de boeren, de consument en de supermarkt.
Daarnaast laten de recente boycots zien dat onze voedselproductie blijkbaar heel kwetsbaar is voor plotselinge veranderingen. In een mondiaal opererende sector kunnen grote afnemers een behoorlijke invloed uitoefenen op een ander land. Dit terwijl verwacht wordt dat juist voedselschaarste straks onze geopolitiek enorm zal gaan beïnvloeden nu het aantal te voeden monden op de wereld zijn limiet dreigt te naderen. Wel iets om over na te denken , als je geen speelbal wilt worden in het schaakspel van wereldleiders.
Wij Nederland zijn natuurlijk niet de enigen die door zo’n boycot worden getroffen en ook niet de eersten. Afgelopen jaar werd ook Polen getroffen door een zelfde boycot van Poetin. Dit leidde tot een interessante massale actie op o.a. facebook waarin Polen selfies maakten met een appel; het product dat in Polen het hardst werd getroffen door de boycot.
De Belgen deden overigens hetzelfde, maar dan met peren:

Belgische perenselfies Bron: VTM nieuws

Belgische perenselfies
Bron: VTM nieuws

Dat kunnen wij in Nederland ook!
Daarom de oproep van versestad: eet Hollands voedsel.
Op de bres voor Hollandse agrarische producten. Eet Hollandse kaas, appels en vooral peren, tomaten, aardappelen, kip, wortels en vergeet ook niet de ui en de knoflook.
Maar vooral ook: maak kaasselfies!
Versestad verloot een oer Hollandse pond kaas voor de mooiste, meest originele en inspirerende kaasselfie!
Mail uw inzending aan contact@versestad.nl
De winnaar van de wedstrijd zal via deze website bekend worden gemaakt.
Sluitingsdatum 30 september.

Belgen kaasselfie van Felix! Bron: Felix

Belegen kaasselfie.
Bron: Felix