op Initiatieven Nederland, Trends Nederland, Voedselplaatsen

Stadsvoedsel is hot!

Mede dankzij recente voedsel schandalen worden mensen zich steeds bewuster van de gevolgen van ons consumptiegedrag en de manier van voedselproductie die hier jarenlang bij hoorde. De vraag naar transparantie in de voedselketen, streekproducten, minder voedselkilometers, biologisch geproduceerd voedsel en stadslandbouw wordt steeds sterker. Kleine en iets grotere initiatieven schieten uit de grond. Vooral in de grotere steden in de Randstad is voedsel hot. De vraag is wel of voedsel echt hot is of is het een tijdelijke hype voor een klein publiek. Om deze vraag te beantwoorden kijken we naar de ontwikkeling van voedselinitiatieven in Rotterdam.

Openingsfestival Fenix Food Factory

Openingsfestival Fenix Food Factory

Fenix Food Factory foto: J. Spoelman

Fenix Food Factory
foto: Janneska Spoelman

Het nieuwste initiatief zal volgende week officieel haar deuren openen tijdens het openingsfestival op 30 en 31 mei en 1 juni; de Fenix Food Factory in de Fenix hallen op Katendrecht. Vanaf dan kan je onder het dak van de loods terecht bij 7 zelfstandige ambachtslieden voor ambachtelijke lokaal geproduceerde dagelijkse boodschappen zoals vlees, kaas, cider, koffie, bier, brood, groente en zuivel.Afgelopen weekend kon je al een voorproefje nemen in de aan het water gelegen loods met ruim opgezette shops. Het belooft een echt Rotterdams initiatief te worden: eerlijk, rauw, creatief en ondernemend.

Dit initiatief speelt in op een groeiende vraag naar lokaal voedsel. Maar geldt dit voor de hele stad of is dit iets voor yuppen in de binnenstad? De Food Factory staat niet op zichzelf. Al enige jaren is Rotterdamse Oogst actief in Rotterdam. Door het organiseren van evenementen en versmarkten willen zij meer mensen in aanraking laten komen met vers, duurzaam en lokaal geproduceerd voedsel. Alles wat maar binnen een straal van 50 km vanaf de Coolsingel geproduceerd is.

Uit je eigen stad, voedseltuinen foto: M. Nefs

Uit je eigen stad, voedseltuinen
foto: Merten Nefs

Uit je eigen stad, terras bij restaurant foto: M. Nefs

Uit je eigen stad, terras bij restaurant
foto: Merten Nefs

Daarnaast is er het initiatief Uit je eigen stad dat in het westen van Rotterdam op vrij grote schaal voedsel verbouwd om vervolgens te verkopen in het eigen restaurant of verderop in de stad. De opbrengst is namelijk zo groot dat er ook geleverd kan worden aan derden. Deze beide initiatieven bereiken een breder publiek en zijn niet alleen gericht op de directe omgeving van de ondernemers zelf.

Onderstaande voedselthermometer  laat zien dat het onderwerp voedsel niet van tijdelijke aard is en dat het in Rotterdam wordt gedragen door alle lagen, van gemeente tot kleine zelfstandige.

Voedselthermometer door Verse Stad

Voedselthermometer door Verse Stad

Maar worden met deze initiatieven wel alle burgers in Rotterdam bereikt? Veel inwoners van Rotterdam kampen met gezondheidsproblemen. De gemeente wil daarom met name een gezondere leefstijl stimuleren door het stimuleren van vers voedsel. Wil men dit echt voor elkaar krijgen is het belangrijk dat voedsel op de stedelijke agenda komt en een stevig stedelijk beleidsthema wordt. Zo kunnen initiatieven van ondernemers, burgers en maatschappelijke organisaties van bovenaf worden ondersteund en in een groter kader worden geplaastt. Ook kan er, kijkend naar de hele stad, worden onderzocht waar zich eventuele ‘food deserts‘ bevinden. Hierover later meer op Verse Stad.

    • Janneska Spoelman

      Bedankt voor de reactie! Inderdaad ook twee mooie initiatieven. Wellicht voedsel voor een volgende post.
      Reacties, over initiatieven in de buurt, zijn natuurlijk van harte welkom!