op Trends Nederland

Voedsel voor gezondheid!

Begin maart veroorzaakte het Voedingscentrum een golf van reacties door in een pers uiting te melden dat Superfoods volgens hen niet bestaan.
Superfoods zijn, vaak vrij kostbare, van ver hierheen gehaalde producten, die zodanig worden aangeprijst omdat zij door het hoge gehalte aan voedingsstoffen uiteenlopende ziekten en ongemakken zouden kunnen voorkomen. Het Voedingscentrum gaf aan: zulke wondermiddelen bestaan niet! Een uitspraak die blijkbaar bij veel mensen iets triggerde omdat bijna alle grote nieuwsbladen en sites hierop reageerden.
Waarom reageren er zoveel mensen?

Iedereen wil gezond leven maar toch steken we vaak onze kop in het zand. Even langs de Mac moet kunnen, maar we worden niet met elkaar steeds dikker door af en toe even te zondigen. Obesitas neemt ook in Nederland steeds serieuzere vormen aan. Evenals diabetes Type 2 wat sterk gelinkt wordt aan overgewicht. Toch is het blijkbaar moeilijk om deze consequenties onder ogen te zien. Het resultaat van ons eetgedrag is niet gelijk zichtbaar. Het aanpassen ervan dus ook moeilijk.

Duindoornbes Bron foto: duinbehoud.nl

Duindoornbes
Bron foto: duinbehoud.nl

Maar met gezonde voeding kunnen we wel degelijk invloed uitoefen op onze gezondheid. Voor het Voedingscentrum is de schijf van 5 nog steeds heilig. Eet elke dag iets uit alle 5 de schijven, eet gevarieerd, niet te veel verzadigde vetten en eet vooral ook niet te veel en beweeg voldoende.
Haaks op de struisvogelstrategie vinden we de bewuste eters de vegetariërs, veganisten, raw food en superfood eters. Mensen die juist heel erg bezig zijn met hun eetgedrag en zelf de tand des tijds hopen te kunnen weren middels het voedsel dat ze eten. Zo puur mogelijk, zo veel mogelijk anti oxidanten, vitamines en mineralen.

Als mens hebben we graag controle over alles. Ook over ons leven en dus ook graag over ons lichaam. Gedeeltelijk kunnen we ook zaken veranderen, maar het ultieme antwoord, de pil die de oplossing is voor de aftakeling en het onontkoombare einde is er helaas (nog) niet. Kunnen we door het eten van goji-bessen, chiazaad en tarwegras ons leven verlengen of de kwaliteit ervan verbeteren. Bewezen is het niet. Slecht is het ook niet, als je het met mate eet. Goji-bes, hier peper duur wordt in Brazilië al jaren gebruikt voor limonade. Wel met een stevige schep suiker want anders is het niet te pruimen zo zuur.

Vindplaats van Hippophae rhamnoides  L. ( duindoornbes) in Nederland bron: Floron verspreidingsatlas

Vindplaats van Hippophae rhamnoides L. ( duindoornbes) in Nederland
bron: Floron verspreidingsatlas

Maar waarom ons superfood van zo ver halen. Het gras is natuurlijk altijd groener bij de buren en wat van ver komt moet wel goed zijn. Maar we zouden ook gewoon meer ui kunnen eten, meer knoflook of het oer-Hollandse superfood boerenkool! De Grieken en de Romeinen waren er al gek op.

Net zoals ze dol waren op de duindoornbes. Er is zelfs bewijs dat deze besjes al 10.000 jaar geleden gegeten werden. Tegenwoordig doen we er alleen eigenlijk niets meer mee. Deze vrolijk oranje besjes vindt je overal in onze duinen en ze zijn zeer rijk aan vitamine c, bioflavonoïden en vitamine B. Het beste van alles; ze zijn gewoon gratis te plukken.

Dus betaal je niet suf aan dure superfoods. Ook wat niet van ver komt kan gezond zijn. Uiteraard is het eten van duindoornbessen wel op eigen risico, maar goed, dat geldt ook voor chiazaad of een hamburger van de Mac.

bron: Mens en gezondheidVoedingscentrum