op Initiatieven internationaal, Ontwerp

Ons voedsel komt al lang niet meer uit de natuur. Maar met welke technieken het wordt gemaakt weten we vaak niet precies. Wat gebeurt er in de laboratoria? Welke technieken zijn controversieel? En kan voedseltechnologie worden ingezet voor het versterken van diversiteit en duurzaamheid? Sinds 2010 probeert The Center for Genomic Gastronomy op dit soort vragen antwoord te geven, vanuit de hoek van beeldende kunst en journalistiek.

Het kunstenaarsduo Catherine Cramer & Zack Denfeld reist al 4 jaar van project naar project in Noord Amerika, Azië en Europa, steeds met wisselende samenwerkingsverbanden. Momenteel verblijven ze voor een artist residence in V2, Rotterdam, waar ze op 11 december een test lab presenteerden met enkele gastronomische experimenten.

genomicgastronomy1 genomicgastronomy2 genomicgastronomy3

Vistomaat
Door hun interesse in GMO’s (gemodificeerde organismen) kwam het duo terecht bij het verhaal van de ‘vistomaat‘. Het idee om visgenen in een tomaat te stoppen bestond al langer, met als voordeel dat de resulterende tomaat tegen de vrieskou zou kunnen. Het was echter niet bekend of de Fish Tomato ook echt gemaakt was en geteelt. BBC Story Fish Tomato - Center for Genomic GastronomySommige wetenschappers beweerden van niet, maar Cramer & Denfeld vonden bewijs van het bestaan van de tomaat. Hij is in de VS in kassen geteelt, maar nooit echt in productie genomen. Zou je als vegetariër een vistomaat kunnen eten? En wordt je er ziek van als je allergisch bent voor vis? Om deze vreemde tomaat en dergelijke vragen bekendheid te geven organiseerde het Center for Genomic Gastronomy al enkele proeverijen van hun Vegetarian Bouillabaise.

Smog Merengue
Iedereen kent de luchtige merengue-schuimpjes van opgeklopt eiwit en suiker, in feite een manier om de lucht vast te leggen in je voedsel. Met dit principe ging het Center aan de slag in verschillende wereldsteden. Zou je smog kunnen proeven als je merengues gaat kloppen op straat in Delhi, Rotterdam of Mexico Stad? Het experiment heeft geresulteerd in 3 smaken merengues die doen denken aan de lucht van deze steden (die van Delhi is een beetje zwavelig en prikkelt je keel door veel peper).

Cobalt-60 saus
Al meer dan een halve eeuw wordt op de meeste continenten, maar tegenwoordig vooral in Azië, geëxperimenteerd met bestraling van planten om nieuwe soorten te verkrijgen. Het is een soort random genetische manipulatie voor grotere biodiversiteit. In cirkels rond een stralingsbron (zoals Cobalt-60) worden plantjes blootgesteld aan straling, waarna ze ofwel doodgaan ofwel op verschillende manieren muteren met soms een nuttig resultaat. Er zijn zo’n 2.500 van deze soorten geregistreerd en ze liggen gewoon bij ons in de supermarkt. Het Center maakte een saus uit verschillende van dergelijke ingrediënten, zoals gemuteerde grapefruit, rijst, munt en soja.

Glow-in-the-dark Sushi
In 2011 maakte het Center for Genomic Astronomy sushi met lichtgevende visjes. Enerzijds toonden ze hiermee aan dat je met huis-tuin-en-keukenspullen ook trucs kunt uithalen die je wellicht alleen in de laboratoria zou verwachten. Anderzijds stelden ze door het zichtbaar manipuleren van voedsel het feit ter discussie dat de meeste gemanipuleerde voedingsmiddelen die we consumeren (zoals mais) onzichtbaar zijn.