op Trends Nederland

Pasen komt eraan. Nederlanders gaan dit weekend weer heel wat eitjes schilderen, verstoppen, zoeken en opeten, zo’n 32 miljoen om precies te zijn. Hoeveel dagen zijn de Nederlandse kippen aan het leggen voordat al die eieren in de schappen kunnen liggen?

Volgens het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) eten we hier gemiddeld met Pasen ieder 2 eieren. Normaal gesproken is dat 2 eieren per week, in totaal 185 per jaar als je alle verwerkte eieren ook meetelt. Nederland heeft echter een ei-productie, die op wereldschaal goed kan meedraaien: per jaar worden in het land 10 miljard kippeneieren gelegd, waarvan het grootste gedeelte voor de export is bestemd. Per dag komt de productie neer op 27 miljoen eieren. Onze 32 miljoen paaseieren kunnen dus gemakkelijk binnen 2 dagen worden gelegd.

NB. de code op het ei geeft de productiemethode aan:
0 = biologisch
1 = vrije uitloop
2 = scharrel
3 = kooi

Lees meer over Biologische Eieren in Nederland en Duitsland in het consumentenonderzoek door de Wageningen Universiteit.